tiistai 22. tammikuuta 2013

täyskäännöksiä?

IMG_3262a

Tänä vuonna lupasin itselleni, että kokeilisin välillä sellaisia juttuja, joihin olen ilman sen kummempia perusteita suhtautunut aina negatiivisesti. Listalla on ainakin fantasiakirja, venäläinen klassikko, ananaskonvehti ja kebab. Hölmöjä pikkujuttuja, joiden suhteen negailu on ehkä vain huono tapa, jota perustellessa puhun aina itseni pussiin.

Päätin aloittaa projektin helpoimmasta päästä ja koittaa Tulen ja jään laulu -fantasiasaagan lukemista, sillä ainakin sen perusteella tehty Game of Thrones –tv-sarja on koukuttanut minut täysin. Sain lopultakin varattua ensimmäisen osan kirjastosta, ja hakureissulla silmiin osui bestseller-hyllyn Fifty Shades of Grey. Viime vuoden kohutuin kirja on jo pelkästään ajatustasolla aiheuttanut minussa lähinnä puistatuksia, ja olen hyvin auliisti kertonut kaikille vähemmän positiivisen mielipiteeni siitä – lukematta yhtäkään sivua. Ajattelin siis lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli kiikutin kirjastoreissulta kotiin niin fantasiakirjan kuin mammapornoakin.

Noh, Valtaistuinpeli odottaa edelleen aloittamista, mutta Fifty Shadesin kakkososa on jo varauksessa. Niinhän siinä sitten kävi, että lukaisin höttöisen ykkösosan parissa illassa ja jäin kiinni tarinan ainoaan psykologiseen koukkuun. Ups. Olen edelleen sitä mieltä, että ihan yhtä hyvää ja parempaakin tekstiä löytää netistä, sillä kirjassa ei ole mihinkään suuntaan etenevää juonta vaan ainoastaan eipäsjuupasjahkailua ja viisikymppisen kirjailijan vuosien aikana patoutuneita fantasioita. Tekstistä paistaa selvästi läpi sen alkuperä Twilight -fan fictionina, ja jotkin kohtaukset ovat lähes suoria kopioita Meyerin kirjoista. Äärimmäisen kyseenalaista, jos minulta kysytään. Jotain kiehtovaa harmaan sävyissä kuitenkin on, vaikkei kirjasta juuri mitään positiivista sanottavaa keksisikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti