maanantai 14. tammikuuta 2013

leffaviikonloppu

Viikonloppuna pakenin kylmää ja englannin tehtäviä leffateatterin pimeyteen peräti kahteen otteeseen, kun kävin katsomassa Hobitin ja Anna Kareninan. Molemmat elokuvat perustuvat kirjoihin, joita en ole lukenut, eli onnellisesti säästyin  yleensä elokuvalle hallaa tekevältä kriittiseltä vertailulta. Hobitti oli... no, aika samanlainen kuin LOTR-leffat, jotka olen nähnyt yhden ainoan kerran ja silloinkin keskityin lähinnä Aragornin tuijottamiseen. Odotukset Hobittia kohtaan olivat hieman korkeamalla, sillä huhujen mukaan sen piti olla Sormusten herraa satumaisempi ja muutenkin kevyempi. Pakko myöntää, että tuon kuvauksen perusteella odotin jotain muuta kuin loputtomia räiskintäkohtauksia. Plussaa sentään törkeän hyvännäköisestä kääpiökuninkaasta (viikinkimiehet ♥) , huikeasta musiikista sekä tietysti Martin Freemanista. 

Anna Karenina
annakarenina2

Anna Karenina sen sijaan, oijoi. Luin etukäteen muutaman arvostelun, joiden mukaan Joe Wrightin ohjaama leffaversio raiskaa Tolstoin henkilöhahmoja, eikä niiden inhimillisyys ja samaistuttavuus välity elokuvassa. Noh, onneksi en ole koskaan ehtinyt tarttua tiiliskiviromaaniin, vaikka se onkin klassikoiden lukulistan kärkipäässä. Yleensä olen äärimmäisen nirso kirjoihin perustuvien leffojen suhteen, mutta katsomalla ensin elokuvan olin autuaan tietämätön paremmasta – nyt sain hyvällä omatunnolla ihastua leffaversioon ja kirjaa lukiessa koen iloisia yllätyksiä.

Anna Karenina oli elokuvana samaa kategoriaa kuin Sofia Coppolan Marie Antoinette: äärimmäisen esteettinen ja intensiivinen. Tykkäsin Wrightin tavasta korostaa sitä, miten 1800-luvun Venäjän seurapiirien elämä oli vain näytelmää, ja tunnelmaan sopi muutenkin normileffaa taiteellisempi toteutus. Anna Karenina on elokuva, jonka aion ostaa DVD:nä ja katsoa yhä uudelleen ja uudelleen, sillä sitä ei katsota juonen tai edes henkilöiden takia. Se katsotaan, kun on sellainen fiilis.

annakarenina3
annakarenina4

Still shots from Anna Karenina by Laurie Sparham, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti